równania
aga: pokazać że nastepujące rownanie ma rozwiązanie:
sin x = x−1 w <0, pi>
18 sty 13:55
Jerzy:
f(x) = sinx − x + 1
f(0) = 1
f(π) = 1 − π < 0
i twierdzenie Darboux
18 sty 13:57
aga: czyli, możesz dokonczyc albo naprowadzić
18 sty 14:00
Jerzy:
Przeczytaj twierdzenie, to sama zrozumiesz
18 sty 14:01
aga: blagam, napisz
18 sty 14:03
Adamm: f'(x)=cos(x)−1≤0 przy czym równość zachodzi jedynie dla x=2πk
więc dodatkowo, to jedyne takie rozwiązanie równania dla x∊ℛ
18 sty 14:03
18 sty 14:04
Jerzy:

Tu masz ilustrację do twierdzenia:
Funkcja jest ciągła w przedziale (a,b)
f(a) < 0 i f(b) > 0
W przedziale (a,b) istnieje punkt c taki że, f(c) = 0
18 sty 14:05
aga: ok, już rozumiem
18 sty 14:08