opis
Opos: Dwa zadania :
2)lim
x−>0 (cos3x)
1x2
| | 1 | |
w 2 w wykładniku jest |
| |
| | x2 | |
Czy mógłby ktoś to rozwiązać, gdyż mam wielki problem z tymi dwoma zadaniami.
18 sty 13:39
Jerzy:
1) podstaw: √1 − x2 = t
18 sty 13:42
Adamm: 2) lim
x→0 (cos(3x))
1/x2 = lim
x→0 (1+(cos(3x)−1))
[1/(cos(3x)−1)](cos(3x)−1)/x2
lim
x→0 (1+(cos(3x)−1))
1/(cos(3x)−1) = e
| | cos(3x)−1 | | −2sin2(3x/2) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x2 | | x2 | |
| | −9sin2(3x/2) | | 9 | |
= limx→0 |
| = − |
| |
| | 2(3x/2)2 | | 2 | |
lim
x→0 (cos(3x))
1/x2 = e
−9/2
18 sty 13:44
Jerzy:
| | 1 | |
2) f(x) = ek , gdzie: k = |
| *ln(cos3x) |
| | x2 | |
18 sty 13:45