całka przez części
tygrys: całka z x razy 2 do potegi x dx
∫x*2x dx
18 sty 13:24
Jerzy:
Przez części:
u = x u' = 1
18 sty 13:26
18 sty 13:29
tygrys: Własnie tak zaczęliśmy na zajęciach,ale dalej mi nie wychodzi pod całką jak potem pomnożę
18 sty 13:29
Jerzy:
| | 2x | |
Wynik: |
| (x − 1) + C |
| | ln2 | |
18 sty 13:30
tygrys: w odpowiedziach mam inny wynik : 1/ln2 razy x razy 2x − 1/ln2 2razy 2 do potęgi x +C
18 sty 13:31
Jerzy:
| | 2x | | 2x | | 2x | | 2x | |
= |
| *x − ∫2xdx = |
| *x − |
| = |
| (x − 1) + C |
| | ln2 | | ln2 | | ln2 | | ln2 | |
18 sty 13:32
tygrys: Dziękuję bardzo
18 sty 13:33
Jerzy:
Sorry ....moja pomyłka:
| | 2x | | 1 | | 2x | | 2x | |
= |
| *x − |
| ∫2xdx = |
| *x − |
| + C |
| | ln2 | | ln2 | | ln2 | | ln22 | |
18 sty 13:35
tygrys: Dzieki wielkie :3
18 sty 13:44