Dziedziny funkcji
azra: Błagam mam mega problem z dzidzinami i jakby ktoś mógł mi wytłumaczyć skad to sie bieze bede
bardzo wdzięczny:
a) f(x)=4√x((x+1)(x−2))
b) f(x)=tg[π(x+12]
c) f(x)=arccos(1−2x3)
d) f(x)= √4−x23x−3
e) f(x)= xarctgx
f) f(x)= x2logIxI
18 sty 12:30
===:
Przeczytaj i zrozum definicję dziedziny.
"po chłopsku" to wszystkie wartości, które możesz podstawić za x
(wartości x dla których wzór funkcji ma sens)
Pod pierwiastkiem w przykładzie a) masz ułamek zatem mianownik nie może być równy 0
a jednocześnie całe wyrażenie pod pierwiastkiem stopnia parzystego musi być ≥0
Dziedziną jest część wspólna
18 sty 12:40