Wklęsłość wypukłość funkcji
BiednyStudent: wklęsłość, wypukłość oraz punkty przegięcia
f(x)= ln2x
f'(x)=2lnx*1x
f''(x)=2x2*(1−lnx)
f''(x)=0 ⇔ 1−lnx=0
x=e
f''(x) jest dodatnia w przedziale x∊(0;e)
f''(x) jest ujemna w przedziale x∊(e;+∞)
x=e jest punktem przegięcia
I teraz moje pytanie :
jeżeli druga pochodna jest dodatnia to mówimy że funkcja f(x) jest wypukła czy
f'(x) jest wypukła? Bo w zeszycie mam popisane że to pochodna funkcji jest
wypukła/wklęsła a wydaje mi się że to odnosi się do funkcji
18 sty 11:53
Jerzy:
Jeśli f"(x) > 0 → wypukła
Jeśli f"(x) < 0 → wklęsła
18 sty 11:55
Jerzy:
oczywiśćie funkcja ( wypukła kub wklęsła )
18 sty 11:55
BiednyStudent: No właśnie o to mi chodziło nie wiem czemu w zeszycie mam napisane że to
pochodna funkcji jest wklęsła lub wypukła. Dzięki
18 sty 11:57