funkcja kwadr.
;)): dana jest funkcja kwadratowa f(x)=3x2+12x−1 osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta
a) x=2
b) x=−2
c) y=2
d) y=−2
15 sty 13:07
supermatma.pl:
| | −b | |
Oś symetrii przechodzi przez wierzchołek paraboli, rzędna wierzchołka to x= |
| . |
| | 2a | |
| | −12 | |
Czyli Oś symetrii przechodzi przez punkt x= |
| =−2. |
| | 2*3 | |
Odp. d)
15 sty 13:13
;)): ale czyli x=−2 czy y=−2?
15 sty 13:18
supermatma.pl: | | −b | |
Oczywiście nie rzędna tylko odcięta jest równa |
| , współrzędne wierzchołka paraboli to |
| | 2a | |
15 sty 13:19
supermatma.pl: Odp b) jest prawdziwa, x=−2.
15 sty 13:20
;)): dziękuję
15 sty 13:22