Zadanie z fizyki
Maciek: ZADANIE Z FIZYKI
Widzę, że na tym forum siedzi dużo osób, a pilnie potrzebuje pomocy. Postowałem takie zadanie
na fizyce.pisz:
'Witam, chciałem prosic po pomoc z nastepujacym zagadnieniem:
Zmienna siła F działa zawsze stycznie do idealnie gładkiej powierzchni cylindrycznej. Poprzez
bardzo wolną zmianę tej siły przemieszczamy blok (na rysunku zielony) o ciężarze Q,
rozciągając spręzyne o wspolczynniku sprezystosci k. Koniec sprezyny porusza sie po luku o
promieniu a. Znajdz prace sily F przy przemieszczeniu ukladu z polozenia 1 do polozenia 2.
Uwaga ode mnie: przy rozowej strzalce jest napis 'dlugosc swobodna'. Na rysunku dany jest
jeszcze kąt.
Nie mam pojecia co zrobic z tym zadaniem.'
Do zadania dołączyłem następujący rysunek:
http://fizyka.pisz.pl/forum/rysunek928.png
Czy znajdzie się tu jakaś dobra dusza?
18 sty 07:28
'Leszek: Zastosuj zasade zachowania energii mechanicznej.
18 sty 09:11
Maciek: Nie mam pomyslu jak z tym zadzialac. Rozumiem ze moge ustalic energie potencjalna dla klocka w
polozeniu 2. Ale co z polozeniem 1?
18 sty 09:55
debil: Praca to zmiana energii potencjalnych zarówno siły sprężystości jak i siły ciężkości. Musisz
więc oszacować z kąta i promienia półkuli o ile rozciągnie się sprężyna oraz o ile w tym samym
czasie podniesie się zielony klocek (znasz jego masę ?) ponad pierwotne położenie.
18 sty 10:31
debil: Położenie "1" to właśnie punkt odniesienia względem, którego mierzysz zmiany obu energii
potencjalnych. Jego wysokość = początkowej długości sprężyny.
18 sty 10:34
Rew: Czy sprezyna rozciagnie sie o dlugosc luku wyznaczonego przez dany kat?
18 sty 10:41
Maciek: Czyli praca bedzie suma zmian energii p sprezystosci i grawitacji? I potem skorzystac z tego ze
W=F*cosα
18 sty 10:46
daras: przecież sam napisałeś, że siła jest styczna do powierzchni więc ten problem masz z głowy
18 sty 11:14
daras: W = ΔE
p +ΔE
s
a czy nie jest to przypadkiem zadanie z jakiegoś konkursu ?
18 sty 11:16