Bazy przestrzeni R^4
Keke: Witam!
Czy byłby ktoś mi e stanie wytłumaczyć, jak należy zrobić takie zadanie?
Wykazać, że układy :
B1=(v1=(1, 0, 0, 0), v2=(0, 1, 2, 0), v3=(0, 1, 3, 0), v4=(0, 0, 0, − 1))
B2=(w1=(1, 0, 0, 1), w2=(0, − 1, 0, 0), w3=(0, 0, 1, 0), w4=(1, 0, 0, 2))
Są bazami przestrzeni R4.
18 sty 02:06
Keke: Ktoś?
18 sty 11:26
Benny: Sprawdź czy wektory są liniowo niezależne i czy są generują przestrzeń.
18 sty 12:02
'Leszek: zbuduj wyznaczniki na wektorach i jezeli det ≠0 to sa to wektory bazy,
wyznaczniki sa 4x4 , czyli zastosuj rozwiniecia Laplace , bedzie to latwe bo jest
duzo zer.Powodzenia!
18 sty 12:46