ttt
tade:
Środek jednej z wysokosci czworoscianu foremnego połączono odcinkami z dwoma wierzchołkami
nienalezacymi do tej wysokosci Wykaz ze te odcinki sa prostopadłe
można to wykazac z tw. cosinusów? obliczyc dlugosci tych odcinkow i wtedy
5
5
a2=
a2−
a2*cosα tylko wyjdzie mi cos z tego?
6
6
18 sty 00:52
Janek191:
2
√3
1
2
h2 = a2 − (
*a
)2 = a2 −
a2 =
a2
3
2
3
3
h = √23 a
2
√3
1
2
1
x2 = ( 0, 5 h)2 + (
*
a)2 =
*
a2 +
a2
3
2
4
3
3
1
2
x2 =
a2 +
a2 = 0,5 a2
6
6
więc sprawdzam czy
a2 = x2 + x2
a2 = 0,5 a2 + 0,5 a2
a2 = a2
Trójkąt jest prostokątny, więc α = 90o
================================