rozwiąż równanie
kisiel: √4x2+20x+25+3x+8=0
|2x+5|+3x+8=0
Używając modułu wynik wychodzi poprawny, x=−3. Jednak jestem ciekawy czy jest to typowe zadanie
na użycie wartości bezwzględnej? Nie tak łatwo wpaść na pomysł jej użycia. Na początku
równanie przekształciłem następująco:
4x2+20x+25=(−3x−8)2
4x2+20x+25=9x2−48x+64
−5x2+68x−39=0
x1=13 x2=3/5
gdzie jest ewenualny błąd i dlaczego nie mogę użyć takiej metody?
17 sty 23:49
Pełcio:
1. x∊(−
∞;−2,5>
2. x∊(−2,5;+
∞)
spróbuj rozważyć dwa takie przedziały, z tej postaci |2x+5|+3x+8=0
17 sty 23:51
kisiel: rozumiem zadanie, poprostu jestem ciekaw czy mozna je rozwiązac bez użycia modułu?
17 sty 23:57
relaa:
Można w ten sposób.
√4x2 + 20x + 25 + 3x + 8 = 0
|2x + 5| = −(3x + 8)
| | 8 | |
Założenie −(3x + 8) ≥ 0 ⇒ x ≤ − |
| |
| | 3 | |
2x + 5 = −(3x + 8) ∨ 2x + 5 = 3x + 8
| | 13 | |
x = − |
| (nie spełnia założeń) ∨ x = −3 |
| | 5 | |
Ostatecznie x = 3.
W ten sam sposób zrobisz bez wykorzystania
√a2 = |a|.
√4x2 + 20x + 25 = −(3x + 8)
Lewa strona jest nieujemna, więc aby podnieść obustronnie do kwadratu należy założyć, że
prawa strona też jest nieujemna.
| | 8 | |
Założenie −(3x + 8) ≥ 0 ⇒ x ≤ − |
| |
| | 3 | |
4x
2 + 20x + 25 = (3x + 8)
2
4x
2 + 20x + 25 = 9x
2 + 48x + 64
5x
2 + 28x + 39 = 0
5x
2 + 15x + 13x + 39 = 0
5x(x + 3) + 13(x + 3) = 0
| | 13 | |
(x + 3)(5x + 13) = 0 ⇒ x = −3 ∨ x = − |
| |
| | 5 | |
Założenie spełnia tylko x = −3.
18 sty 00:22