Podgrupa normalna
Benny: Niech G działa na zbiorze X={x1, x2, ..., xn}. Udowodnij, że G*={∩x∊XGx} jest podgrupą
normalną.
Zbiór Gx to stabilizator.
17 sty 23:28
jc: A mógłbyś jakoś przybliżyć definicję G*?
17 sty 23:57
Benny: To będzie przekrój wszystkich stabilizatorów:
G1∩G2∩...∩Gn
Dla przykładu
fk(a)=K*a (w mod 8)
k∊Z8*, f:Z8→Z8
Ga={g∊G:fg(a)=a}
G0=Z8*
G1={1}
G2={1,5}
...
18 sty 00:09
jc:
g ∊ Gx ⇔ g(x) = x
x ∊ G* ⇔ dla każdego x, g ∊ Gx ⇔ dla każdego x, g(x) = x
id(x) = x
g(x)=x i h(x)=x ⇒ g(h(x)) = g(x) = x
g(x)=x ⇒ x=g−1(x)
wniosek G* jest podgrupą G.
Należy jeszcze pokazać, że jeśli h∊ G i g∊ G*, to ghg−1 ∊ G*.
Nie teraz...
18 sty 00:36