Badanie zmienności funkcji
Koala: | | 1 | |
1. Zbadać przebieg zmiennosci funkcji f(x)=e/div> |
| , to jest e do potęgi |
| | 5x−2 | |
Wyznaczyć dziedzinę funkcji;
• Wyznaczyć granice(jednostronne) funkcji na końcach określoności dziedziny;
• Wyznaczyć asymptoty(Przed obliczeniem “ukośnych” warto też wyznaczyć “poziome”);
• Określić przedziały monotoniczności funkcji;
• Wyznaczyć przedziały wklesłości i wypukłości funkcji;
• Znaleźć ekstrema funkcji;
• Znaleźć punkty przegięcia wykresu funkcji;
• Naszkicować wykres funkcji.
Janek191:

f(x) = e
15 x − 2
x ≠
25
Df = ℛ \ {
25 }
lim f(x) = 1
x→−
∞
lim f(x) = 1
x→
∞
lim f(x) = 0
x→
25−
lim f(x) = +
∞
x→
25+
Asymptota pozioma : y = 1
| | 2 | |
Asymptota pionowa: x = |
| |
| | 5 | |
| | − 5 | |
f '(x) = |
| e1 5 x − 2 > 0 dla x ∊ Df |
| | ( 5 x − 2)2 | |
Funkcja f jest malejąca w ( −
∞ ,
25) oraz w (
25, +
∞)
Funkcja f jest wklęsła w ( −
∞,
25) oraz wypukła w (
25, +
∞)
f ' się nie zeruje, więc f nie ma ekstremów.
Brak punktów przegięcia.