zadane
Anna: Ile jest całkowitych nieujemnych rozwiązan równania x1+x2+x3+x4+x5+x6=9?
Próbowałem z patyczkami ale coś się ie zgadza, zatem przypadki:
1. 1+1+1+1+1+4 czy tutaj beda kombinacje z czy bez powtórzen?
2. 1+1+1+1+3+2
3.+1+1+1+2+2+2
I chyba tyle.
17 sty 21:48
Mila:
| | | |
= | kombinacje z powtórzeniami |
| | |
17 sty 21:51
Adamm: zbuduj szachownicę 6x9
17 sty 21:52
jc: Jakbyś dodał x1 ≤ x2 ≤ ... ≤ x6, to o ile się nie pomyliłeś, tak by było.
Ale tego nie widać w treści zadania.
o o | o | | ooo | o o | o = 2+1+0+3+0+1
17 sty 21:53
Anna: A jeśli chodzi o 3 to tam bedzie mnożenie tych dwch kombinacji prawda?
17 sty 21:54
jc: 0<x1 ≤ x2 ≤ ... ≤ x6 nawet takie ograniczenie nałożyłeś.
17 sty 21:54
Anna: jc, ma być bez zera.
17 sty 21:55
Adamm: przepraszam, 7x9
17 sty 21:55
jc: Teraz spojrzałem na imię. O jakiej trójce mówisz i o jakim mnożeniu kombinacji mówisz?
17 sty 21:56
jc: W treści jest mowa o liczbach nieujemnych, a nie nie o dodatnich.
17 sty 21:57
Mila:
Nieujemne i całkowite, to xi≥0 i xi∊C
17 sty 21:59
Anna: Moj przykład 3. Wybieram 3 miejsca dla jedynki i trzy dla 2.
Generalnie chciałam tak dodaje 9+6 tak aby każdy miał co najmniej jedną monętę. Taka analogia.
teraz 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0. Każdy musi otrzymać monetę bo tak jest w założeniu.
17 sty 22:00
Anna: Kurde nie ten podpunkt. Wybaczcie. Ok, to mamy nieujemne.
17 sty 22:01
jc: Mila, całkowite czy zespolone?
17 sty 22:01
Anna: całkowite.
17 sty 22:03
Mila:
JC
W SP, GM i LO całkowite to oznaczenie C.
17 sty 22:07
Anna: Bo jak teraz włożyć tak patyczki aby w 15 miejsc podzielic na 6 osób
17 sty 22:08
Anna: No to wygląda, że jakaś osoba nic nie otrzyma.
17 sty 22:17
Mila:
To w końcu jakie masz dokładnie zadanie?. Co Ty chcesz robić z tymi patyczkami.
17 sty 22:43
Anna: Takie jak jest napisane. Chce tak włożyć w te 14 miejsc aby podzielić na 6 osób.
17 sty 22:48
Mila:

Kombinacje z powtórzeniami − uzasadnienie wzoru przeczytaj w podręczniku.
1)
Liczba rozwiązań równania :
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=9 w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych jest równa:
n=9, k=6
czyli
| | | | 14! | | 10*11*12*13*14 | |
= | = |
| = |
| =2002 |
| | | 5!*9! | | 2*3*4*5 | |
2)
Liczba rozwiązań równania :
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6=9 w zbiorze liczb całkowitych dodatnich jest równa
Obrazowo− 9 jednakowych kul (ciastek) masz rozdzielić dla 6 osób
i każda ma otrzymać co najmniej jedno ciastko.
Stawiasz 5 przegród np. jak na rysunku i tak masz jedno rozwiązanie:
| | 6! | |
(1,2,2,2,1,1) , ponieważ osoby są różne to masz |
| =20 układów |
| | 3!*3! | |
| | 6! | |
(1,1,1,3,1,2) |
| =30 możliwości obdzielenia ciastkami |
| | 4! | |
(4,1,1,1,1,10 6 możliwości
20+30+6=56
Dla 5 przegród wybierasz miejsca spośród 8 miejsc między kulami.
17 sty 23:22
Anna: Ale przecież mogą być też zera.
17 sty 23:26
Mila:
Wiem o tym , masz rozwiązany ( z wypisaniem) drugi przykład, czytaj uważnie .
W pierwszym jest 2002 możliwości i nie rozwiążesz tak jak w (2) przypadku.
Zastosuj wzór i koniec.
17 sty 23:30
Anna: Drugi przykład mam rozwiązany. W sensie, że bez zer. A nas interesuje pierwszy.
17 sty 23:34
Mila:
Też masz rozwiązany. O co chodzi?
17 sty 23:49