Przestrzenie wektorowe
Omlet: 1. Dla jakich wartości parametru a zbiór U={(axy,x+y,y−a)} jest podprzestrzenią wektorową R3 .
Jeżeli jest podprzestrzenią podać dwie różne bazy.
2.Znaleźć bazę i wymiar podprzestrzeni U∩V jeżeli U={(x,y,z,t):x−y+z−t=0}
v=lin((1,0,1,1),(1,1,1,0),(0,3,1,0)).
17 sty 21:33
Omlet: Proszę o instrukcje co zrobić po kolei,nie chodzi mi o przeprowadzenie rozwiązania tylko to co
robić.
17 sty 22:05
jc: Dla a=0.
17 sty 22:08
Omlet: a jak do tego dojść?
17 sty 22:23
jc: x=y=0, (0,0,0,−a) ∊ U
czy (0,0,0,−2a) ∊U?
y=a, x=−a, axy=−a3 = 0, wniosek: a=0.
Dla a=0 U jest przestrzenią liniową.
U składa się z wektorów postaci (0,x+y,y). Baza (0,0,1),(0,1,0), ale również (0,1,1), (0,1,−1)
jest bazą.
17 sty 23:02