matma
Evelek: Niech p, q, r i s będą następującymi zdaniami:
p = „x > 0”,
q = „y > 0”,
r = „wyniki są wyświetlane na ekranie”,
s = „program wykonuje instrukcję x := x + 1”.
Zapisz każde z poniższych zdań w postaci formuły klasycznego rachunku zdań RZ.
a) Jeśli x nie jest dodatnie, to program wykonuje instrukcję x := x + 1.
b) Wyniki są wyświetlane na ekranie wtedy i tylko wtedy, gdy x jest dodatnie.
c) Jeśli obie zmienne x i y są dodatnie, to wyniki są wyświetlane na ekranie.
d) Program wykonuje instrukcję x := x + 1 dopóty, dopóki x jest dodatnie.
e) Warunkiem koniecznym na to, by program wyświetlił wyniki jest, by zmienne x i y miały
wartości dodatnie.
Moje rozwiązanie:
a) p −> s
b) r <=> p
c) pq −> r
d) s <=> p
e) r <= pq
Czy tak to ma wyglądać?
17 sty 21:21