c++
Metis: C++
//Napisać funkcje usuwająca małe litery z tablicy znaków i zsuwająca tekst w usuniętych
miejscach.
Jest ktoś w stanie mi pomóc?
Nie wiem jak zsunąć tekst.
17 sty 21:10
Adamm: tablica podana czy od użytkownika
17 sty 21:13
Metis: od użytkownika.
17 sty 21:14
Adamm: w sumie nieważne
proponuję takie podejście
ustal zmienną char w której będziesz tymczasowo przechowywał poszczególne znaki, tym samym
zastępując kolejne
17 sty 21:15
jc: Najprościej skopiować do drugiej tablicy pomijając małe litery.
Możesz też operacje wykonać na jednej tablicy.
i = k = początek
while k < koniec
if tab[k] = duża litera
tab[i] = tab[k]
i ++
k++
17 sty 21:17
Evelek: Metis, biblioteka cctype, użyj jej do sprawdzenia które litery są małe, a dokładnie islower().
17 sty 21:19
jc: Sprawdziłem coś takiego:
int main(){
char tab[]="absBJUaiwKOPLasc";
char c;
int i = 0;
int k = 0;
while( tab[k] ) if(isupper(c=tab[k++])) tab[i++]=c;
tab[i] = 0;
cout << tab << endl;
}
17 sty 21:27
Metis: Dzięki Evelek , własnie znalazłem wzmiankę o tym i czytam na C++ Reference.
17 sty 21:27
Evelek: Spoko. Jak coś to pytaj.
17 sty 21:40
Metis: Coś studiujesz?

Już nie pamiętam, ale chyba razem maturę pisaliśmy.
17 sty 21:42
Evelek: Nie było mnie dawno.

Informatykę studiuje. W tamtym roku to tu codziennie byliśmy przed
maturą hehe.
17 sty 21:46
Metis: Gdzie dokładnie?
17 sty 22:07
Evelek: WWSI.

A ty jak tam sobie radzisz? Jednak studia zamiast poprawy matury?
17 sty 22:20
Metis: Na razie jest dobrze, ale sesja się już zaczeła i trzeba oddawać wszystkie projekty
17 sty 22:26
Evelek: Jaka uczelnia?
17 sty 22:36
Metis: PWr 
kierunek: Elektronika
17 sty 22:38
Evelek: Gratuluję!
17 sty 22:42
Metis: Wzajemnie
Evelek
17 sty 22:44