Zadania optymalizacyjne
Pati18773: Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe P. Wyznacz kąt nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa o maksymalnej objętości.
P
b=P
| | a√3 | | 2P | | 48P2−a4 | |
H2+( |
| )2=( |
| )2 => H=√ |
| |
| | 6 | | a | | 12a2 | |
| | 1 | | 1 | | a2√3 | | 48P2−a4 | | 48P2a2−a6 | |
V= |
| ×Pp×H= |
| × |
| ×√ |
| => V=√ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 12a2 | | 576 | |
17 sty 20:19
Pati18773: Nie mam pojecia co zrobic z tym P
17 sty 20:19
Pati18773: Czy to P jest stale ?
17 sty 20:21
Eta:
tak
17 sty 20:43
Pati18773: Dobra dalam rade dziękuje !
17 sty 20:54
Eta:
17 sty 21:39