matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calka
Kamila:
∫ctg(5x+2)dx
17 sty 20:00
jc:
= (1/5) ln sin(5x + 2)
17 sty 20:05
Adamm:
t=sin(5x+2) dt=5cos(5x+2)dx
1
1
1
∫
dt =
ln|sin(5x+2)|+c
5
t
5
17 sty 20:05