Całka
Esgath: całka z sin √x
mi wychodzi = xsin √x − sin √x
Pomoże ktos rozwiązać ?
17 sty 19:40
Jerzy:
Podstaw: √x = t
17 sty 19:43
jc: Pokaż, jak liczysz.
17 sty 19:43
Jerzy:
= 2∫t*sintdt .... i przez części
17 sty 19:45
jc: To się odnosiło do autora wpisu.
17 sty 19:51
Esgath: Dobra już chyba wiem gdzie błąd w razie czego napiszę Dziękuje
17 sty 19:51
Esgath: Przy okazji mam porblem z policzeniem tego : ∫ √xx+1 dx
Więc jeśli ktoś może proszę o pomoc w pokazaniu jak zacząć
17 sty 19:53
Esgath: tam jest całka z : pierwiastek z x / (x+1)
17 sty 19:53
17 sty 19:55
Jerzy:
Takie samo podstawienie.
17 sty 19:58
Esgath: ∫ ( √x) / (x+1) dx
Pierwiastek na górze na dole x+1
17 sty 19:59
Esgath: ok spróbuję
17 sty 19:59
Esgath: Nie wiem co robię źle ale nie mogę zajść dalej niż :
2∫ t / (
√t + 1 ) dx

/////
17 sty 20:13
Esgath: pewnie wszystko
17 sty 20:15
jc: | | 2t2 dt | |
x = t2, ∫ = ∫ |
| |
| | 1+t2 | |
17 sty 20:17
Esgath: aaaa
t=
√x ,więc t
2 = x

Dzięki
17 sty 20:20
Esgath: 2∫ t / (t2 + 1) dt = 2∫ (t+1−1) / (t2 + 1) dt = 2( ∫ 1 / (t−1) dt − (arctg t ) = ?
Co by należało zrobić dalej ?
17 sty 20:28
Adamm: | | 2t2 | | 2 | |
∫ |
| dt = ∫2− |
| dt |
| | t2+1 | | t2+1 | |
17 sty 20:30
Esgath: Nie rozumiem co się stało
17 sty 20:36
Adamm: | 2t2 | | 2t2+2−2 | | 2 | |
| = |
| =2− |
| |
| t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
17 sty 20:37
Esgath: na górze jest samo t nie t2
17 sty 20:38
Adamm: po podstawieniu powinna ci wyjść taka całka, gdzie w liczniku masz t2
17 sty 20:40
Esgath: Mój błąd ominąłem t samo 2 pisałem Dzięki za wytłumaczenie
17 sty 20:41