Interferencja fal
Lodomir:

Witam, przepraszam za trochę fizyki, ale na forum fizycznym uczęszcza mało osób, a ja mam
proste zadanko

Dwa źródła fal akustycznych A oraz B emitują dźwięki o tej samej częstotliwości i drgają w
tych samych fazach. Odległości źródeł dźwięków od punktu P wynoszą odpowiednio 35 oraz 25 cm.
Skorzystaj z rysunku i zapisz, czy w punkcie P obserwuje się wzmocnienie czy wygaszenie
interferencyjne.
Wiem, że |r1 − r2| = nλ to wzmocnienie,
| λ | |
|r1 − r2| = (2n+1) |
| to wygaszenie, a λ = 0,34m (ponieważ zakładamy, że V=340ms, a |
| 2 | |
f=1000Hz)
ale nie rozumiem co zrobić z n. |r1 − r2| = 10cm, więc 0,1m = n*0,34m, lub 0,1m = (2n+1)*0,17m
Kiedy będę wiedział, że jest to wygaszenie bądź wzmocnienie?