Liczby zespolone
RagnarPL: Jak rozwiązać coś takiego? Nie wiem jak się za to zabrać.
cos4α = f(cosα)
17 sty 19:23
jc: Nie widać polecenia. Ja bym poprosił o napisanie wielomianu f takiego, że
cos 4a = f(cos a).
cos 4a = 2cos2 2a − 1 = 2(2cos2 a −1)2 − 1
x = cos a, f(x) = 2(2x2−1)2 −1 = 4x4 − 4 x2 + 1
17 sty 19:36
prof123: No właśnie profesor napisał na tablicy i nic nie powiedział. Przerabialiśmy wtedy liczby
zespolone i
Wzór de Moivre'a.
17 sty 19:40
RagnarPL: Sorka zmieniłem nick. Jeszcze jedno. W działaniu jest alfa a nie a,
17 sty 19:42
jc: Ojej, łatwiej wcisnąć klawisz a niż α.
17 sty 19:44
RagnarPL: Nosz nie chciałem urazić

Pomyślałem tylko, że ta alfa jest strasznie nieczytelna, i nie wiem
czy nie zaważyłoby to na poprawnym rozwiązaniu zadania
17 sty 19:46
Mila:
(cosα+i sinα)4=cos(4α)+i sin(4α)
L=[(cosα+i sinα)2]2=[cos2α+2isinα*cosα+i2sinα]2=
=[(cos2α−sin2α)+i sin(2α)]2=
=[(2cos2α−1)+isin(2α)]2= (2cos2α−1)2+isin(2α)*(2cos2α−1)−sin2(2α)=
=4cos4α−4cos2α+1−sin2(2α)+isin(2α)*(2cos2α−1)=
=4cos4α−4cos2α+1−(1−cos2(2α))+isin(2α)*(2cos2α−1)⇔
cos(4α)=4cos4α−4cos2α+cos2(2α)⇔
cos(4α)=4cos4α−4cos2α+(2cos2α−1)2⇔
cos(4α)=4cos4α−4cos2α+4cos4α−4cos2α+1
cos(4α)=8cos4α−8cos2α+1
17 sty 20:35
RagnarPL: Dziękuję Mila
17 sty 21:46
Mila:
Lepiej sposobem JC, ale pisałeś, że zadanie z tematu − "Liczby zespolone" to dałam taki
sposób.
17 sty 21:53