doświadczenie wieloetapowe
wojti15987: W klasie 3a jest 28 uczniów, w tym 10 chłopców, a w klasie 3c − 30 uczniów, w tym 13 chłopców.
Rzucamy symetryczną monetą. Jeśli wypadnie orzeł losujemy 1 osobę z 3a, w przeciwnym przypadku
− 1 osobę z 3c. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny.
17 sty 18:50
Eta:
| | 1 | |
A −− wybór klasy P(A) = P(O)=P(R)= |
| |
| | 2 | |
D −−− wylosowano dziewczynę z klasy 3a lub z klasy 3c
| | 1 | | 18 | | 1 | | 17 | |
P(D)= |
| * |
| + |
| * |
| =............... |
| | 2 | | 28 | | 2 | | 30 | |
17 sty 20:42
ja nie rozumie: ja nie rozumie
25 sty 17:11