matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole i obwód trójkąta
mental2009:
Oblicz pole i obwód trójkąta o kątach przy podstawie 30° i 60° i wysokości wynoszącej 8
17 sty 18:41
Janek191:
8
√
3
8
tg 30
o
=
⇒
=
⇒
√
3
x = 3*8 ⇒ x = 8
√
3
x
3
x
8
8
8
8
√
3
tg 60
o
=
⇒
√
3
=
⇒
√
3
y = 8 ⇒ y =
⇒ y =
y
y
√
3
3
8
√
3
32
√
3
128
√
3
P = 0, (x + y)*h = 0,5*( 8
√
3
+
)*8 = 32
√
3
+
=
3
3
3
18 sty 12:25