Wielomiany
Aga: Dany jest wielomian W(x) = −3x2 (4−x)(x+2)
Wskaż trzy wielomiany stopnia trzeciego,przez które jest podzielny wielomian (x)
Prosze o wytłumaczenie, dopiero zaczelismy ten dział więc prosze o wyrozumiałość.
17 sty 18:15
Aga: .
17 sty 18:18
piotr: np.:
−3x2 (4−x)
−3x (4−x)(x+2)
−3x2 (x+2)
17 sty 18:21
Aga: pomoze ktosss?
17 sty 18:21
Aga: i tyle?
17 sty 18:21
piotr: wielomian W(x) ma pierwiastki: −2, 0 (podwójny), 4
należy więc wybrać trzy człony z czterech:
0 (dwa razy), −2
0, −2, 4
0 (dwa razy), 4
17 sty 18:31
Aga: czyli bedzie tak?
P(x)1 = −3x2
P(x)= x+2
17 sty 18:40