Funkcje dwóch zmiennych
Pochodniak: f(x,y)= x2+4x2y3
17 sty 17:43
Adamm: polecenie, słyszałeś kiedyś o takim wynalazku?
17 sty 17:46
Pochodniak: Chodzi tylko o policzenie po "iksie" i po "igreku" . Dokładniej właściwie mam zawsze problem
jak traktować w przypadku np.stałej ,,y'' to drugie wyrażenie . Czy trzeba wziąć to jako
4y3(x2)' i tylko z tego pochodną , czy przed y przenieść tą 3 , pomnożyć razy 4 i wtedy
12y2 i dalej z tamtą pochodną kombinować ?
17 sty 17:51
Adamm: f'x=2x+8xy3
f'y=12x2y2
liczysz normalnie, przy liczeniu po x traktujesz y jako stałą, podobnie dla y
17 sty 17:59
Pochodniak: Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości
17 sty 18:02