Znajdź dla każdej funkcji miejsce zerowe i znajdź przeciwne
Klaudia: Liczbami przeciwnymi są miejsca zerowe funkcji kwadratowej określonej wzorem:
A. y=x
2 − 4x + 4
B. y=x
2 − 4x
C. y=x
2+2
D. y=x
2−4
Należy to wyliczyć z wzoru:
Δ=b
2−4ac
Zależy mi na podpunkcie C
17 sty 17:40
Janek191:
D. y = x2 − 4 = (x +2)*(x − 2)
x1 = −2 x2 = 2
17 sty 17:41
Janek191:
Funkcja y = x2 + 2 nie ma miejsc zerowych, bo x2 + 2 > 0 dla x ∊ℛ
17 sty 17:42
Klaudia: @Janek191
Czyli delta nie może być ujemna?
Po obliczeniu Δ=02−4*1*2=−8 już nic nie robić?
17 sty 17:46
Janek191:
Aby były dwa różne miejsca zerowe, musi być Δ > 0
Od razu widać, ze funkcja kwadratowa y = x2 − 4 ma dwa miejsca zerowe będące liczbami
przeciwnymi − patrz: 17.41
17 sty 17:54
Klaudia: @Janek191
Dziękuję pięknie
17 sty 18:05
5-latek: y=x2−4x+4 to y=(x−2)2 mamy pelny kwadrat wiec Δ=0
y=x2−4x to y=x(x−4)=0 to x=0 lub x=4 (odpada
y=x2+2 (ta funkcja nie ma w ogole miejsc zerowych bo y=x2 przesunieta o 2 jednostli w gore
17 sty 18:15
Klaudia: @5−latek
Dziękuję
17 sty 18:37