oblicz całkę
JanuszMatematyki:
jak to rozwiązać?
17 sty 17:22
Adamm: t
2=e
x+1
| | 2 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = ∫ |
| − |
| dt = ln|√ex+1−1|−ln(√ex+1+1)+c |
| | t2−1 | | t−1 | | t+1 | |
17 sty 17:28
Marek: 2 razy przez podstawienie najpierw za ex=t , pózniej możesz u=t+1
17 sty 17:29
Marek: jednak nie sorry , nie dopatrzyłem
17 sty 17:30
JanuszMatematyki: | | 1 | |
Adamm, w ostatniej linijce można użyć wzoru |
| |
| | x2 − a2 | |
17 sty 17:39
Adamm: JanuszMatematyki, wzory są na wszystko
pewnie znalazłby się i jeden na tą całkę
tylko że to nie jest żadne wyzwanie...
17 sty 17:45