Sprawdź czy podana funkcja ma ekstremum lokalne w podanym punkcie
studentka17: Sprawdź czy podana funkcja ma ekstremum lokalne w podanym punkcie
| | ⎧ | |x| dla x != 0 | |
| f(x) = | ⎩ | 1 dla x=0 | , x0 = 0
|
wiem że to trywialne zadanie ale chyba jest właśnie zbyt proste bo nie wiem co tu mam zrobić.
wykres tej funkcji nie jest ciągły, czy to wystarcza aby stwierdzić że nie ma ekstremów?
17 sty 17:03
Adamm: nie, oczywiście że nie
pochodna dla x<0 wynosi −1
pochodna dla x>0 wynosi 1
pochodna dla x=0 nie istnieje (funkcja nie jest tam ciągła)
zatem jedyne ekstremum może istnieć w punkcie x=0, i jest to maksimum lokalne, co można
powiedzieć np. patrząc na wykres f(x)
17 sty 17:07