zbadać parzystość, nieparzystość funkcji
xyz: zbadać parzystość, nieparzystość funkcji
| | 2x + 2−x | |
c)f(x)= |
| |
| | 2x − 2−x | |
| | x3 + 7 | |
e)f(x)= |
| |
| | x2 − x − 2 | |
proszę o rozpisanie co i jak

dziękuję.
17 sty 16:44
Janek191:
| | 2−x + 2x | |
c) f( − x) = |
| = − f(x) |
| | 2−x − 2x | |
f jest nieparzysta
17 sty 16:49
xyz: a jak policzyłeś −f(x) ?
17 sty 16:53
Janek191:
− 1* f(x) = − f(x)
17 sty 16:54
Adamm: | | x+2 | |
b) |
| >0 ⇔ x>2 lub x<−2 |
| | x−2 | |
| | −x+2 | | x+2 | |
f(−x)=−xlog7 |
| = xlog7 |
| = f(x) |
| | −x−2 | | x−2 | |
funkcja jest parzysta
| | (−x)3+7 | | −x3+7 | |
d) f(−x)= |
| = |
| |
| | (−x)2+x−2 | | x2+x−2 | |
funkcja nie jest nieparzysta oraz funkcja nie jest parzysta
17 sty 17:04
xyz: nie wychodzi mi to, mógłbyś rozpisać czy nie bardzo ?
17 sty 17:05