matma
rollo: wyznacz obwód trójkąta równoramiennego o podstawie 8cm i wysokosci opuszczonej na te podstawę
3 cm . bardzo prosze o jak najszybsze obliczenie tego zadania, bardzo prosze,pleasee.
15 sty 10:47
zyta:

Wysokość w trójkącie równoramiennym dzieli podstawę na połowę.Powstały dwa trójkąty
prostokątne. Zatem możemy skorzystać z tw. Pitagorasa
a
2+b
2=c
2
W trójkącie AEC znamy
h=3cm
AE=4 cm
Szukane:
AC
AC
2= AE
2 +EC
2
AC
2=4
2+3
2
AC
2=16 +9
AC
2=25
AC=
√25
AC=5
AC=BC−−−−> trójkąt równoramienny
Znamy już 2 ramiona (5cm,5cm)oraz podstawę równą 8cm
Obliczamy obwód
obw= 5+5+8=18cm
15 sty 11:00