Znajdź równanie prostej
xyz: Znajdź równanie prostej przechodzacej przez punkt A i prostopadłej do prostej l
A (0, −17, −6) l : x−2/5=y+1/2=z−3/4
17 sty 15:35
Jerzy:
Wektor kierunkowy szukanej prostej jest prostopadły do wektora: [5, 2,4]
17 sty 15:36
xyz: no wiem, czyli ich iloczyn skalarny jest równy 0, ale jak znaleźć ten wektor ?
17 sty 15:46
Jack:
Hmm... Moze jakos w ten sposob :
Prosta l daje nam informacje o punkcie P(2,−1,3) oraz daje nam wektor [5,2,4]
My mamy punkt A(0,−17,−6)
Wyznaczmy wektor PA (albo AP − bez różnicy)
wektor PA = [−2,−16,−9]
Iloczyn wektorowy PA oraz [5,2,4] da nam wektor prostopadly do obu z nich
Zatem nasz szukany wektor
v = [−2,−16,−9] x [5,2,4] = ...
17 sty 16:07
Mila:

A (0, −17, −6)
P(2+5t,−1+2t,3+4t)− rzut punktu A na prostą l
k
→=[5,2,4] −wektor kierunkowy prostej l
AP
→⊥k
→
AP
→=[5t+2−0,−1+2t+17,3+4t+6]=[5t+2,2t+16,4t+9]
[5t+2,2t+16,4t+9] o [5,2,4]=0⇔5*(5t+2)+2*(2t+16)+4*(4t+9)=0
| | 26 | | 26 | | 26 | | 100 | | 188 | | 31 | |
AP→[5*(− |
| )+2,2*(− |
| )+16,4*(− |
| )+9]=[− |
| , |
| , |
| ] |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
k
2[−100,188,31] ||AP
→
Równanie prostej:
sprawdź rachunki
17 sty 16:34
Jack: czyli jak rozumiem moj sposob do bani
17 sty 18:39