Granica funkcji z modułem
Mac: Jak rozwiązać taki przykład ?
lim(x−>0) x2|x|−2x
17 sty 15:07
Jerzy:
Policzyć granice prawo i lewostronną
17 sty 15:08
Mac: a z modułem co się robi ? mógłbyś mi to rozpisać ?
17 sty 15:15
Mac: jakąs dziedzine sie tu wyznacza ?
17 sty 15:16
Jerzy:
| | x2 | |
Dla x > 0 f(x) = |
| = −x |
| | x − 2x | |
| | x2 | | x | |
Dla x <0 f(x) = |
| = − |
| |
| | −x−2x | | 3 | |
17 sty 15:17
Adamm: przy x→0+ sam x dąży do 0 po wyrazach dodatnich zatem moduł opada
przy x→0− podobnie
17 sty 15:18
Mac: a granica z logarytmem naturalnym ?
lim(x−>3−) ln(3−x) x−3
Gdyby ten logarytm był przed ułamkiem to liczyło by się granicę z tego ułamka ale jak jest w
liczniku to jak to ugryźć ?
17 sty 15:59
Adamm: t=3−x→0
+
| | 1 | |
bo limt→0+ lnt = −∞ oraz limt→0+ |
| = ∞ |
| | t | |
17 sty 16:13
Mac: w przykładzie który podałem x dąży do 3 z lewej strony. To pomyłka czy tak musi być ?
17 sty 17:03
Adamm: t=3−x napisałem wyraźnie, idź do okulisty
17 sty 17:04
Mac: To nie rozumiem tego. 3−x to chyba nie to samo co x−3. To ta funkcja ma granicę rozbieżną od −∞
do ∞ ? jak to rozumieć ? mógłbyś wytłumaczyć zamiast ubliżać ? próbuje zrozumieć jak robić
takie przykłady
17 sty 17:12
Adamm: nie ubliżam, po prostu podstawiłem, myślałem że nie zauważyłeś
t=3−x→0
+ ponieważ właśnie x→3
−
w takim razie −x→−3
+ i tym samym 3−x→0
−
to co zrobiłem ro zwykłe podstawienie
| | 1 | |
funkcja ma granicę dokładnie taką jak napisałem, −lnt dąży do niesk. oraz |
| zatem ich |
| | t | |
iloczyn
też musi
17 sty 17:16
Adamm: przepraszam, 3−x→0+
17 sty 17:16
Mac: Trochę już mi się rozjaśniło ale mam jeszcze pytanie. U góry jest ln(3−x) i pod 3−x podstawiamy
t które dąży do 0 z prawej strony bo x dążący do 3 z lewej (czyli bardzo blisko 3). Do tego
momentu wszystko jasne.
Na dole jest x−3 i zamiast tego podstawiasz również t. Dlaczego tak się dzieje skoro to co
innego niż 3−x które jest u góry?
17 sty 17:31
Adamm: podstawiłem −t, minus wyniosłem przed nawias
17 sty 17:32