zadania
Zuzia: 1.Wyznaczycz równanie stycznej do:
funkcji y(x)=ln(x) w punkcie x0=0
2.Oblicz ekstrenum funkcji: f(x)=x3−12x
17 sty 13:55
Jerzy:
1) y = f'(0)*x + f(0)
2) policz pochodną.
17 sty 13:57
Jerzy:
Upss w zad 1) x = 0 nie należy do dziedziny.
17 sty 13:57
Zuzia: w 2 zadaniu jeden raz tylko obliczamy pochodna ?
17 sty 13:58
Jerzy:
Tak , bo liczymy tylko ekstrema.
17 sty 13:59
'Leszek: x= 0 ,nie nalezy do dziedziny funkcji y(x) = ln(x)
x=0 jest asymptota pionowa funkcji y(x) = ln(x)
17 sty 13:59
Zuzia: dwa razy liczymy pochodna jak chcemy punkty przeciecia ?
17 sty 13:59
Jerzy:
Przecież w poleceniu tego nie ma.
17 sty 14:01
Jerzy:
I nie "przecięcia", tylko: "przegięcia"
17 sty 14:02