prosze o pomoc uzasadnij że ten logarytm to liczba wymierna
ANia: witam pani na spr dała takie zadanie: wykaż że (...) jest liczba wymierną
(...)= (2 log11 3 − log11 27) + ( 2 log01 6 − log01 12)
w tym pierwszym nawiasie gdzie jest podstawa 11 to ma być 1,1
17 sty 13:44
Jolanta: | | 9 | | 36 | |
log1,132−log1,127+log0,162−log0,112=log1,1 |
| +log0,1 |
| = |
| | 27 | | 12 | |
17 sty 23:10
Jolanta: Może ktos pomóc dalej ?
17 sty 23:17
Jerzy:
To wyrażenie nie jest liczbą wymierną.
17 sty 23:19
Jerzy:
Dalej...zamień na log o podstawie 3.
17 sty 23:26