Postać kanoniczna i ogólna funkcji
Dalaya: Znając wzór y= ax2 + 6x−8
I wiedząc, że jedna z współrzędnych wierzchołka p=−3
Myślałam żeby przekształcić wzór p=−b / 2a
Wychodzi wtedy a=1,5
Następnie liczę delte ze wzoru b2 −4ac
Wychodzi mi 84
Nastepnie q (drugą wspolrzedna wierzcholka) ze wzoru
− delta /4a
Wynik wychodzi −14
Ale nie może mi wtedy wyjść jak w odpowiedzi poniewaz tam jest −17
Moglby mi ktos pomóc?
17 sty 12:50
Jerzy:
y = a(x + 3)
2 − 8
f(−3) = q ..... i oblicz : q
17 sty 12:55
Jerzy:
y = a(x + 3)2 + q .... oczywiście.
17 sty 12:55
Kuba1618: −b/2a = p
−b = 2ap
a = −b/2p
b = 6 p = −3
a = −6/2×(−3) = −6/(−6) = 1
a = 1
y = x2+ 6x − 8
Δ= 36 + 32 = 68
q = −Δ/4a = −68/4
q = −17
17 sty 12:57
Jerzy:
| | −6 | |
Jeszcze jedna literówka: |
| = − 3 ⇔ a = 1 |
| | 2a | |
17 sty 12:58
Jerzy:
Nie potrzba Δ ..
f(−3) = q
f(−3) = (−3)2 + 6*(−3) − 8 = − 17 , czyli: q = −17
f(x) = (x + 3)2 − 17
17 sty 12:59
Dalaya: Dziękuję
17 sty 13:03