Całka
xxx: Niech f będzie funkcją ciągłą i okresową (o okresie T) na R. Pokaż, że dla dowolnego a:
a∫a+T f(x) dx= 0∫T f(x) dx. Czy trzeba jakoś rozdzielić lewą stronę, czy może inaczej
trzeba to zrobić?
17 sty 12:30
Adamm: ∫aa+T f(x) dx = ∫aT f(x) dx + ∫Ta+T f(x) dx
do drugiej z całek podstawiamy u=x−T, du=dx
∫aa+T f(x) dx = ∫aT f(x) dx + ∫0a f(u+T) du
∫aa+T f(x) dx = ∫aT f(x) dx + ∫0a f(u) du
∫aa+T f(x) dx = ∫aT f(x) dx + ∫0a f(x) dx
∫aa+T f(x) dx = ∫0T f(x) dx
co jest tezą zadania
17 sty 16:11
xxx: Dzięki
17 sty 16:50