Druga pochodna
Ax: Mam pytanie o zdanko. Obliczyc droge czastki od t0 do t2
Wiadomo, ze x(t)=2t
2−4t−6
Wiec robie takie cos, ze licze sobie:
y'=4t−4
y''=4
Dochodze w takim razie do wniosku, ze a=const (druga pochodna jest liczba stala)
Czy moge w takim razie policzyc dalej tak:
v=v0t+at −> v=at ==> v=8m/s
Czyli majac stale przyspieszenie robie
S=vt=16m
czy dobrze pomyslalem
17 sty 12:18
'Leszek: Niestety zle robisz
Wystarczy do wzoru x(t) podstawic to i t2
Lub ,nieprawidlowy jest zapis dla czasu t ,chyba powinno byc t = 0 i t = 2
Prosze popwnie napisac tresc zadania.
Wzor S = vt dotyczy tylko ruchu jednostajnego !
17 sty 13:30
Jerzy:
A moje pytanie brzmi: Co oznacza ,że w chwili t = 0 , droga x = − 6 ?
17 sty 13:31
'Leszek: x oznacza polozenie ciala w ukladzie odniesienia , a nie jest to droga !
17 sty 13:43
Jerzy:
Pytanie kierowałem do autora postu
17 sty 13:45
Ax: Tak dotyczy jednostajnego jak najbardziej, ale spojrz na to, ze liczac przyspieszenie
dochodzisz do wniosku, ze w kazdym momencie przyspieszenie jest stale, czyli a=cons , co
notabene daje ruch jednostajnie przyspieszony prawda?
18 sty 08:20
Ax: I tak z rozpedu napisalem t0 i t2, chodzilo jak najbardziej o t=0s oraz t=2s
18 sty 08:21
'Leszek: Okreslenie ,ze ruch jest jednostajny oznacza ze predkosc jest stala i przyspieszenie
jest rowne zero.
Ruch w ktorym przyspieszenie jest stale nazywamy ruchem jednostajnie przyspieszonym.
18 sty 09:10
Ax: To jak najlepiej to zrobic?
Przyszlo mi jeszce do glowy. To chyba bedzie dobry zapis?
2
∫ (4t−4)
0
18 sty 09:49
Ax: dt mi sie zjadlo, ale ogolnie chodzi o koncepcje
18 sty 09:50
Jerzy:
Co Ty kombinujesz, bo nie bardzo rozumiem.Msz podaną zależność drogi od czasu.
Masz policzyć drogę, jaką przebyła czastka w czasie od t1 = 0 do t2 = 2.
Więc podstaw do wzoru i licz.
18 sty 09:54
Ax: No wlasnie problem w tym, ze jedyny wzor jaki sobie przypominam do definicja drogi jakoch
pochodna
t
∫ v(t) dt
t0
18 sty 09:59
Jerzy:
Przecież masz podany: x(t) = 2t2 − 4t − 6
18 sty 10:04
debil: s = Δx = x(t2) −x(t1) =...
18 sty 10:37
Ax: To w takim razie jaki jest wynik? Przeciez podstawiajac za t 0 i 2 wychodzi
x(0)=−6 oraz x(2)=−6 a np x(1)=−8 czyli v zmienilo kierunek a co za tym idzie nie
mozna powiedziec jak to "debil" zauwazyl, ze s=Δx
18 sty 12:06
Ax: A co waszym zdaniem jest z tym zle?
1 2
|∫(2t2−4t−6)|+|∫(2t2−4−6)| = 2+2 = 4
0 1
18 sty 12:13
'Leszek: Δx jest to przemieszczenie
Polozenia czastki xp = x(0) = −6 , xk = x(1) = −8 ,czyli przemieszczenie Δx = 2 m
Droga S = 2Δx = 4 m , bo dla x(2) = −6
18 sty 12:17