krótkie zadanie
Michał: a) Napisać równanie płaszczyzny π1 zawierającej punkt (−3,0,2) i prostopadłej do wektora s =
[2,0,1]
b) Sprawdzić czy ta płaszczyzna jest prostopadła lub równoległa to płaszczyzny π2: 2x + y = 1
a) 2(x+3) + 0(y−0) + 1(z−2)=0
π1: 2x+z = −4
Czy równanie jest poprawne napisane? I w jaki sposób sprawdzić czy otrzymana płaszczyzna jest
równoległa lub prostopadła do płaszczyzny π2?
17 sty 12:09
Jerzy:
a) równanie dobre
b) poszukaj wektor normalny π2
17 sty 12:14
Michał: "b) poszukaj wektor normalny π2" [2,1] tak mi się wydaje. że to ten wektor i teraz co należy
zrobić?
17 sty 12:37
Jerzy:
n2→ = [2,1,0]
i sprawdzaj, czy wektory normalne płaszczyzn są równoległe lub prostopadłe.
17 sty 12:39
Michał: n1→ = [2,0,1]
n2→ = [2,1,0]
n1 o n2 = 4 + 0 + 0 = 4 czyli wektory normalne nie są prostopadłe
Wektory te również nie są równoległe, czyli płaszczyzna π1 nie jest ani prostopadła ani
równoległa do płaszczyzny π2? Nie wiem czy dobrze rozumuje.
17 sty 13:04
Michał: Przepraszam za brak indeksów górnych/dolnych.
17 sty 13:04
Jerzy:
Dobrze.
17 sty 13:05