policz całke
jola: Mój wynik tej całki to..=ln|x|−ln|x+1|−ln|(x+1)
2| + c
sprawdzałam na wolframie i jeden człon się nie zgadza....całka wymierna więc rozbiłam na ułamki
proste i wyznaczyłam A,B oraz C
17 sty 11:49
jc:
| | dx | | 1 | | 1 | | dx | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| =∫( |
| − |
| ) |
| =∫( |
| − |
| − |
| )dx |
| | x(x+1)2 | | x | | x+1 | | x+1 | | x | | x+1 | | (x+1)2 | |
17 sty 13:28
Mariusz:
| 1 | 1 | | 1 | | (−1) | (−1) | |
|
| dx=− |
| −∫ |
|
| dx |
| x | (1+x)2 | | x(1+x) | | x2 | x+1 | |
| | 1 | | (1−x2)+x2 | |
=− |
| −∫ |
| dx |
| | x(1+x) | | x2(1+x) | |
| | 1 | | 1−x | | dx | |
=− |
| −(∫ |
| dx+∫ |
| ) |
| | x(1+x) | | x2 | | 1+x | |
| | 1 | | dx | | dx | | dx | |
=− |
| −∫ |
| +∫ |
| −∫ |
| |
| | x(1+x) | | x2 | | x | | 1+x | |
| | 1 | | 1 | | x | |
=− |
| + |
| +ln| |
| |+C |
| | x(1+x) | | x | | 1+x | |
17 sty 13:47
jola: a dlaczego nie mogę rozpisać tego jako całkę wymierną i wyznaczyć ułamki proste?
tak:
| | dx | | A | | B | | C | |
∫ |
| = |
| + |
| + |
| |
| | x(1+x)2 | | x | | 1+x | | (1+x)2 | |
17 sty 17:38
Adamm: | | dx | | A | | B | | C | |
nie ∫ |
| = |
| + |
| + |
| |
| | x(1+x)2 | | x | | 1+x | | (1+x)2 | |
| | 1 | | A | | B | | C | |
tylko |
| = |
| + |
| + |
| |
| | x(1+x)2 | | x | | 1+x | | (1+x)2 | |
i powinno wyjść dokładnie to samo
17 sty 17:44
jola: racja... , ale po wyliczeniu otrzymałam: A=1 , B=−1 i C=−1 i dostałam takie coś jak poście na
początku podejrzewam że gdzieś robię jakiś głupi błąd...sprawdziłby mnie ktoś?
17 sty 17:47
jola: 1=A(1+x)2+Bx(1+x) + Cx
po wymnożeniu:
1=A+2Ax+Ax2+Bx2+Bx+Cx
0=A+B
0+2A+B+C
1=A
17 sty 18:00
jola: *0=2A+B+C
17 sty 18:00
Adamm: jeśli masz na myśli post
jc, to w tym poście nie ma błędów
| | 1 | |
jeśli masz na myśli swój post, to pewnie źle liczysz całkę ∫ |
| dx |
| | (x+1)2 | |
17 sty 18:02
jola: masz racje Adamm , zle policzyłam ta całkę ... reszta jest dobrze i wszystko się zgadza ,
dzięki za pomoc i za to że się pofatygowaliście
17 sty 18:09