4ex + 6e−x | ||
∫ | dx | |
9ex − 4e−x |
ex + e−x | ||
Kombinuj do: ∫ | dx = ln|ex − e−x| + C | |
ex − e−x |
dt | ||
dx= | ||
t |
4t2+6 | ||
∫ | dt | |
9t3−4t |
4t2+6 | A | B | C | ||||
= | + | + | |||||
9t3−4t | t | t−2/3 | t+2/3 |
4 | 2 | 4A | 2B | 2C | |||||
t2+ | =At2− | +Bt2+ | t+Ct2− | t | |||||
9 | 3 | 9 | 3 | 3 |
2B | 2C | −4A | 2 | |||||
A+B+C=4/9, | − | =0, | = | |||||
3 | 3 | 9 | 3 |
3 | 35 | |||
zatem A=− | . B=C, C= | |||
2 | 36 |
4t2+6 | −3 | 35 | 35C | ||||
= | + | + | |||||
9t3−4t | 2t | 36t−24 | 36t+24 |
−3 | 35 | 35C | ||||
∫ | + | + | dt = | |||
2t | 36t−24 | 36t+24 |
3 | 35 | 2 | 35 | 2 | ||||||
= − | x+ | ln|ex− | |+ | ln(ex+ | )+c | |||||
2 | 36 | 3 | 36 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |