matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz sumę
elwi:
wyznacz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, mając dane a1=3, a2=1,5
15 sty 10:33
M:
30 kwi 18:40
Jolanta:
1−q
n
S
n
=a
1
*
1−q
a
2
1,5
q=
=
=0,5
a
1
3
1−(1/2)
10
1
1−
1024
1023
S
10
=3*
=3*
=3*
*2=
1−1/2
1/2
1024
6138
1018
509
=5
=5
1024
1024
512
1 maj 10:56