Oblicz sinx, cos, tg, jeśli...
uczeń123: | | −3π | | 1 | |
1. Oblicz sinx, jeśli x ∊ ( |
| , 0) i cosx = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | π | | 2 | |
2. Oblicz cosx, jeśli x ∊ ( |
| , 2π) i sinx = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
3. Oblicz tgx, jeśli x ∊ (0, π) i cosx = |
| |
| | 4 | |
17 sty 10:41
Jerzy:
Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej. Przedział pozwoli ustalić znak wyniku.
17 sty 10:46
uczeń123: | | 2√2 | |
W 1. wyszło mi, że sinx = |
| . Jest ok? |
| | 3 | |
17 sty 12:31
Jerzy:
Wartość dobra, ale w tym przedziale sinus jest zrówno dodatni, jak i ujemny,więc
daj dwie odpowiedzi.
17 sty 12:36
17 sty 12:44
Jerzy:
1) ... lub ....
2) Też +/−
17 sty 12:46
uczeń123: Może to głupie, ale...jak porównywać otrzymany wynik do przedziału w którym jest x?
17 sty 12:52
Jerzy:
Sprawdzamy, czy w podanym przedziale funkcja jest dodatnia, czy ujemna .
17 sty 12:56
uczeń123: To rozumiem (wierszyk o ćwiartkach), ale chodzi mi bardziej o to jak interpretować np.
| | 2√2 | | 3π | |
|
| w przedziale ( |
| , 0)? Wynik jest liczbą, a "x" przedziałem "kątowym". |
| | 3 | | 2 | |
17 sty 13:00
Jerzy:
| | 2√2 | |
Nie ... x to ten argument, dla którego cosx = |
| |
| | 3 | |
17 sty 13:02
uczeń123: Pokażesz mi jak to widzisz?
17 sty 13:05
Jerzy:

Widać,że w przedziale (−270,0) cosinus przyjmuje wartości dodatnie i ujemne.
17 sty 13:07
uczeń123: (−270,0)?
17 sty 13:14
Jerzy:
Tak, taki masz przedział w zad 1)
17 sty 13:15
uczeń123: No tak, po zamianie miary łukowej. Czyli dla 2. patrzymy na przedział (90,360) i widzimy że cos
osiąga wartości i dodatnie i ujemne?
17 sty 13:26