oblicz całke:
Kamila: oblicz całke:
| | (x−2)2 | |
∫sinx(2− |
| )dx |
| | x2sinx | |
17 sty 10:41
Jerzy:
Rozbij na różnicę dwóch całek.
17 sty 10:43
Jerzy:
Drugą całkę rozbij na sume trzech całek.
17 sty 10:45
Kamila: | | x2−4x−4 | | x3 | | 1 | |
cosxdx ∫2− |
| = cosxdx (2− |
| − 2x2+4) ∫ |
| |
| | 2xsinx | | 3 | | x2sinxdx | |
17 sty 10:52
Jerzy:
Nie tak...
| | (x−2)2 | | x2 − 4x + 4 | |
= 2∫sinxdx − ∫ |
| dx = 2∫sinxdx − ∫ |
| dx |
| | x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
= 2∫sinxdx − ∫dx + 4∫ |
| dx − 4∫ |
| dx |
| | x | | x2 | |
17 sty 10:56