całka rekurencyjna
janusz: Wyprowadź wzory rekurencyjne:
∫ x
α ln
n xdx, n ∈ N;
∫ sin
n xdx, n ∈ N;
17 sty 10:31
jc:
Jn = ∫sinn x dx = − ∫ sinn−1 x (cos x)' = − sinn−1 x cos x + (n−1) ∫sinn−2x cos2 x
dx
= − sinn−1 x cos x + (n−1) ∫sinn−2x (1−sin2 x) dx
= − sinn−1 x cos x + (n−1)(Jn−2 − Jn)
Stąd Jn = ...
17 sty 10:50
jc:
| | 1 | |
∫xa (ln x)n dx = |
| ∫ (xa+1)' (ln x)n dx = |
| | a+1 | |
| 1 | |
| ( xa+1 (ln x)n − n ∫xa (ln x)n−1 dx) |
| a+1 | |
Stąd ...
17 sty 10:54
jc:
∫xn (1+x2)−1/2 dx = ∫xn−1 ((1+x2)1/2 )' dx =
= xn−1 (1+x2)1/2 − {n−1} ∫xn−2(1+x2)1/2 dx
= xn−1 (1+x2)1/2 − {n−1} ∫xn−2(1+x2)(1+x2)−1/2 dx
Dalej podobnie jak we wcześniejszych przykładach.
17 sty 10:58
Benny: Zastanawia mnie fakt kto takie coś pamięta.
17 sty 11:31
janusz: wow dzięki
17 sty 11:43
czeko: czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób są rozwiązane te całki?
nie rozumiem tego
21 sty 18:45
Adamm: czeko, przez części
21 sty 18:47
czeko: nie rozumiem co on robi skąd tam się bierze nagle (cosx)'?
21 sty 18:53
czeko: czy
∫sin
nxdx = J
n
mogę pozostawić w postaci
| | −cosx*sinn−1x + (n−1)Jn−2 | |
Jn = |
| |
| | n | |
czy muszę obliczyć J
n−2?
22 sty 10:46
jc: Wzór z powyższego wpisu, to właśnie szukany wzór rekurencyjny.
Gdybyś chciał obliczyć J7, musiałbyś wcześniej policzyć J5, co wymagałoby policzenia
J3, co z kolei wymagałoby znajomości J1. Ostatnią całkę musisz policzyć bezpośrednio.
Faktycznie liczysz odwrotnie. J1, J3, J5, J7.
Bardzie znany przykład.
Wzór rekurencyjny określający an:
an = a*an−1, n≥1
a0 = 1
22 sty 11:05
czeko: a jeśli n jest parzyste?
22 sty 11:09
czeko: jeszcze mam pytanie co do
∫x
a ln
nxdx
jak postać ∫x
a*ln
n−1xdx doprowadzić do ∫x
a ln
nxdx
22 sty 11:14
jc: to kończysz na J0.
Faktycznie dla nieparzystych n jest zupełnie łatwo.
∫sin2n+1 x dx = − ∫sin2nx (cos x)' dx = −∫(1−c2)n dc, c=cos x
22 sty 11:15
Weteran: Drogi janusz, widze ze jc wymiękł. Biorac pod uwage jakich calek nie jest w stanie rozwiazac
chyba ja bede musial pomóc
22 sty 11:36