kombinatoryka
slawa:
1. Oblicz, tle jest liczb naturalnych trzycyfrowych parzystych o różnych cyfrach
2. Oblicz, ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych parzystych,
w których co najmniej jedna cyfra jest szóstką
17 sty 07:48
Jerzy:
1)
ostatnia parzysta:
XX2 − 8*8
XX4 − 8*8
XX6 − 8*8
XX8 − 8*8
XX0 − 9*8
Razem: 5*64 + 72 = 392
17 sty 08:31
Jerzy:
2)
X60 − 8
6X0 − 8
660 − 1
X62 − 7
6X2 − 8
662 − 1
Razem: 4*16 + 17 = 81
W zadaniu 1) Razem: 4*64 + 72 = 328 oczywiście.
17 sty 08:36
slawa: Dziękuję Jerzy
17 sty 13:42