Pomoc
Sky: Mógłby ktoś sprawdzać obliczenia i czy dobrze robię?

Dane są punkty A=(−2,−4), wyznacz rownanie prostej w ktorej zawarta jest symetralna odcinka AB.
Wyznacz pole koła, którego odcinek AB jest średnicą.
10=6a
16 sty 23:37
Sky: Poprawka w treści! Dane są punkty A=(−2,−4), B=(4,6)
16 sty 23:38
Janek191:
Brak punktu B
16 sty 23:38
Sky: Już dopisany wyżej
16 sty 23:40
Janek191:

S = ( 1, 1)
| | 6 − (−4) | | 10 | | 5 | |
a = |
| = |
| = |
| |
| | 4 − (−2) | | 6 | | 3 | |
===================
16 sty 23:44
Sky: Teraz widzę ile błędów popełniłam przy przepisywaniu rozwiązania, ale mam nadzieję, że ktoś się
domyśli
16 sty 23:45
Sky: Aha... czyli jednak dobrze, że kazałam sprawdzić
16 sty 23:46
Janek191:
r = 0,5 I AB I
→
AB = [ 6, 10]
I AB I = √62 + 82 = 10
r = 5
P = π r2 = 25 π
=============
16 sty 23:47
Sky: Dziękuję wybawco!
16 sty 23:49
Janek191:
Umiesz obliczyć S ?
16 sty 23:52
Sky: Ale dlaczego S jest (1,1)?
16 sty 23:53
Sky: no właśnie nie
16 sty 23:54
Janek191:
A = ( x
1, y
1} B = ( x
2, y
2}
wtedy prosta AB
y = a x + b
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
xs = |
| ys = |
| |
| | 2 | | 2 | |
S = ( x
s, y
s} − środek odcinka AB
16 sty 23:55
Sky: Jeszcze raz dziękuję
16 sty 23:56
Janek191:
| | − 2 + 4 | | 2 | | − 4 + 6 | |
xs = |
| = |
| = 1 y1 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 sty 23:56
Janek191:
Miało być y
s
16 sty 23:57
Janek191:
y = a x + b
Prosta prostopadła do niej
| | −1 | |
y = a1 x + b1 gdy a*a1 = − 1 ⇒ a1 = |
| |
| | a | |
16 sty 23:59
Sky: Ok, już wszystko rozumie
17 sty 00:04