Dla jakiej wartości parametru m wektory u są prostopadłe?
NATA: Dla jakiej wartości parametru m wektory u=(m+1)i+2 j i v=2mi− j są prostopadłe?
16 sty 23:09
Janek191:
→
u = [ m +1, 2 ]
→
v = [ 2 m , − 1]
( m +1)*2m − 2*1 = 0
2 m
2 + 2m − 2 = 0 / : 2
m
2 + m − 1 = 0
Δ = 1 − 4*1*(−1) = 5
√Δ =
√5
| | − 1 −√5 | | − 1 + √5 | |
m = |
| lub m = |
| |
| | 2 | | 2 | |
=======================================
16 sty 23:14
NATA: ok, dziękuje. czyli i,j można jakby pominąć?
16 sty 23:20
Janek191:
i , j − wersory osi

Iloczyn skalarny
→ → = 0 ⇔ wektory są prostopadłe.
u o v
16 sty 23:32