Trójmian
Pqq: Trójmian kwadratowy y=ax2+ bx+ c osiąga wartość największą równą 8 dla argumentu (−4). Do
wykresu trójmianu należy punkt P=(−2,−4). Wyznacz a,b,c i wykaż, że miejsca zerowe tego
trójmianu są liczbami niewymiernymi.
16 sty 23:05
zef:
f(−4)=8
f(−2)=−4
f'(−4)=0
Mając a b c zapisz wzór tego trójmianu i policz miejsca zerowe.
16 sty 23:17
Eta:
Z treści zadania największa wartość jest w wierzchołku paraboli W(−4,8)
z postaci kanonicznej : y= a(x+4)2+8 i P(−2, −4) ⇒ −4=a(−2+4)2+8 ⇒ a= −3
y=−3(x+4)2+8 ⇒ y=−3x2−24x−40 to a= −3 , b=−24 , c= −40
3x2+24x+40=0 Δ= 96 √Δ= 4√6
x1=... x2= .... są liczbami niewymiernymi
16 sty 23:19
Janek191:
q = 8
p = − 4
P = ( − 2, − 4) więc f(−2) = − 4
Mamy
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*( x + 4)
2 + 8
więc
a*( − 2 + 4)
2 + 8 = − 4
4 a = − 12
a = − 3
Odp. f(x) = − 3*( x + 4)
2 + 8
======================
f(x) = − 3*( x
2 + 8 x + 16) + 8 = − 3 x
2 − 24 x − 48 + 8
f(x) = −3 x
2 − 24 x − 40
a = − 3 b = − 24 c = − 40
==========================
Δ = 576 − 4*(−3)*(− 40) = 576 − 480 = 96 = 16*6
√Δ = 4
√6
| | 24 − 4√6 | |
x1 = |
| = − 4 +23 √6 |
| | − 6 | |
| | 24 + 4 √6 | |
x2 = |
| = − 4 − 23 √6 |
| | − 6 | |
16 sty 23:22
Eta: ===================
16 sty 23:24
Pqq: Dzięki!
17 sty 00:08