Znaleźć równania normalne i parametryczne płaszczyzny
LUKE CAGE: Znaleźć równania normalne i parametryczne płaszczyzny:
przechodzącej przez punkt A = (−2, 5, 4) oraz zawierającą oś Oz.
Totanie mnie zgubiło to że ma zawierać oś Oz. Gdybym znał 3 punkty to potrafiłbym rozwiązać to
zadanie

POMOCY
16 sty 22:51
jc: Płaszczyzna wyznaczona jest przez dwa wektory:
(0,0,1) (bo zawiera oś oz),
(−2,5,4) (bo zawiera punkt (0,0,0) oraz (−2,5,4),
poza tym, jak zostało wyżej napisane płaszczyzna zawiera punkt (0,0,0).
Opis parametryczny:
x = −2s
y = 5s
z = 4s + t
Równanie normalne:
5x+y=0.
16 sty 22:57
jc: Miało być 5x+2y=0.
16 sty 22:57
16 sty 23:01
LUKE CAGE: 52 + 22 + 02≠1
16 sty 23:02
Mila:
N=
√52+22+02 =
√29 wsp. normalizujący
16 sty 23:06
LUKE CAGE: i tutaj już bym się zgodził

a powiedzcie skąd tak łatwo i szybko można odczytać
równanie normalne ?
16 sty 23:10
LUKE CAGE:
16 sty 23:18
Mila:
Popatrz na równanie JC,
A=5, B=2 ,C=0
Dalej masz w zapisie 23:06
16 sty 23:23
LUKE CAGE: no taaak, oczywiście !

Sorki już poźna pora

D Z I Ę K U J Ę MILA I JC <3
16 sty 23:25