Zadanie do sprawdzenia z prawdopodbienstwa/mediana/modalna
Blon: Witam, mam problem z takim zadaniem:
Weź pod uwagę rzut czterema monetami naraz. Podaj rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuantę
zmiennej losowej określonej jako ilość wyrzuconych reszek. Czy rozkład jest symetryczny?
Znajdź wartość oczekiwaną i modalną tej zmiennej. Znajdź jej medianę.
wg mnie rozkład wynosi (w tabelce to lepiej widać, no ale myślę że jakoś to jest czytelne):
X(0)=
116
X(1)=
416
X1(2)=
616
X1(3)=
416
X1(4)=
116
Czyli wartość modalna (najczęściej występująca) to
616
Wartość oczekiwana, (1 *
416 + 2 *
616... ) ostatecznie mi wychodzi 2
Ale nie wiem jak mediane policzyc i sprawdzic czy ten wykres jest symetryczny (mi sie wydaje ze
jest, ale jak to udowodnić?), podpowie ktos?